Bildningsresor
Kravice Restillbosnien

 
Kulturresa 12 dagar

Datum Max platser
15

Kulturresa 8 dagar

Datum Max platser
15

 

Andra researrangemang i Bosnien
Kravice Restillbosnien

 
Natursemester 8 dagar

Datum Max platser
15

Fitness- och träninsgresa 8 dagar

Datum Max platser
15

Wellbeing ekologisk turism 8 dgr

Datum Max platser
15

Outdoor äventyr 8 dagar

Datum Max platser
Alla veckor mellan:
15

Läs- och Reskurs

Under hösten 2013 arrangerades den första ”Läs- och res till Bosnien” studiecirkeln i ABF Göteborgs regi. Intresset för kursen växer även utanför Göteborg.

Kursen är uppdelad i två delar: en läs- och en resdel och vänder sig till alla som är nyfikna och vill lära sig mer om det lilla, men otroligt spännande landet Bosnien-Hercegovina.

Under kursen berör man olika aspekter av landets skiftande och komplexa historia från romarriket, genom den tidiga medeltiden, det osmanska rikets 500-åriga dominans av området till den österrikisk-ungerska förvaltningen som avslutas med skotten i Sarajevo. Vidare lär man sig om Bosniens roll i Titos Jugoslavien, den politiska utvecklingen som resulterade i ett blodigt krig i början på 90-talet samt det politiska läget från Dayton-avtalet fram till idag. Förutom den historiska genomgången, pratas det även om mat, kultur, musik och mycket annat.

Läsdelen avslutas med en resa till Bosnien som varar i ca en vecka. Den innehåller bla. besök till olika städer och sevärdheter i centrala Bosnien, besök hos organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter och rehabiliteringcentra för krigsoffer. Resans upplägg kan diskuteras och kursledaren försöker tillmötesgå deltagarnas önskemål.

 

1. LÄSKURSEN

Antal träffar kan variera men varar i genomsnitt ca 8 träffar a 3 timmar. Det är fullt möjligt att tidskomprimera läsdelen enligt önskemål.

Träff 1 –  Antiken, folkvandrings- och medeltiden

Den bosniska mentaliteten och språket

Träff 2 – Tidig modern tid 1500-1700 talet; Om imperier och nationer

Religion och religiösa högtider

Träff 3 –  Första världskriget, sydslaviska staten och andra världskriget

Kvinnans situation

Träff 4 – Det andra Jugoslavien och det senaste kriget

Musik och film

Träff 5 – Politisk genomgång av dagens situation i Bosnien

Utbildning

Träff 6 – Vart är Bosnien på väg?

Sverige i Bosnien

Matkulturen

Träff 7 – Mänskliga öden

Författare bjuds in till samtal

Träff 8 – Repetition

Samtal om resan

Till läsdelen finns en kursbok som deltagarna köper själva. Kursledaren rekommenderar dessutom bra böcker, filmer och dokumentärer i syfte att i ännu högre utsträckning fördjupa förståelsen för regionen i allmänhet och landet i synnerhet.

 

2. RESAN

Resan planeras till ca en vecka och datumet för avresan bestäms i samråd med deltagarna i början på läskursen. Den inkluderar många intressanta besök och upplevelser. Syftet är, precis som med läskursen, att lära känna Bosnien ur så många perspektiv som möjligt.

Kostnaden för resan är 10 499 kronor för åtta dagar. Resan inkluderar ALLT förutom flygbiljetten. Kursledaren följer med på resan och är spindeln i nätet på plats.

 

Detta ingår i resan:
  • Boende 7 nätter; enkelt men bra standard
  • Måltider; frukost, lunch och middag plus måltidsdryck
  • Fika: två gånger per dag
  • Alla transporter inklusive flygplatstransfer
  • Inträden till alla muséer och religiösa byggnader
  • Avgifter till stadsvandringar
  • Alla lokala guider

Preliminärt program dag för dag:

DAG 1
Ankomst till Tuzla med förhoppningsvis direktflyg från Sverige. Inkvartering, lunch och besök på ett utbildningscentrum för vuxna. Välkomstmiddag på det lokala bryggeriet där man får avnjuta det berömda Tuzlansko pivo (Tuzla öl).

DAG 2
Efter frukost planeras besök på ett kriscentrum för traumatiserade krigsoffer. Lunch och på eftermiddagen är det stadsvandring genom Tuzla med vår lokala guide. Avfärd mot Sarajevo med stopp för fika på vägen. Efter inkvarteringen i Sarajevo är det gemensam middag.

DAG 3
Efter frukost blir det Sarajevo City Tour genom den gamla delen av staden med fokus på kristna, judiska och muslimska religiösa objekt. Efter lunch är det besök på Svenska ambassaden och gemensam middag.

DAG 4
Efter frukost åker vi på en längre resa till Mostar. Vi stannar till i staden Konjic för fika. Efter det åker vi vidare mot Buna för att besöka ett dervischhus och inta lunch vid floden Bunas källa. Efter lunch är det avfärd mot Mostar för att se den berömda bron och gamla stadskärnan. Därefter är det avfärd mot Sarajevo. På vägen tillbaka stannar vi till och äter det berömda grillade lammköttet. OBS! lång dag och sen ankomst till Sarajevo

DAG 5
Träff efter frukost för att åka till Sarajevo War Tunnel med våra lokala guider. Sedan avfärd med hästvagn mot floden Bosnas källa och promenad i parken. Efter lunch är vi tillbaka i Sarajevo och eftermiddagen/kvällen är fria.

DAG 6
Tidig avfärd mot staden Travnik. Besök vid sevärdheterna och promenad genom staden. Frukost på frukost vid ekologiska huset i närheten av Travnik. Vid ankomst till staden Jajce blir det lunch och därefter besök i katakomberna, gamla medeltida fästningen, museet från andra världskriget och stora vattenfallet. Avfärd mot Sarajevo. OBS! lång dag och sen middag/ankomst till Sarajevo.

DAG 7
Efter frukost antigen besök vid ”de bosniska pyramiderna” i Visoko eller den ekologiska utflyktsorten Ecofutura. Deltagarna bestämmer. Gemensam avslutningsmiddag.

DAG 8
Tidig avgång mot Tuzla. Flyg hem till Sverige

 

TILLÄGG

Delar av resans innehåll kan ändras och vid behov förlängas. Andra aktiviteter kan bokas i samband med resan (Se andra researrangemang i Bosnien) och genom dialog med kursledaren.

Det är också möjligt att få enkelrum mot tillägg. Kontakta kursledaren för information.

 

KOSTNAD

Avgiften på 10 499 kronor är per person och avser boende i dubbelrum. Resans kostnad baseras på minst sex personer i gruppen. Är antalet resenärer färre, justeras priserna enligt överenskommelsen mellan kursledaren och deltagarna.